بنام خدا
مجسمه ۴۸ ساله در میدان سربند تهران از کیست؟
امیر شاه قدمی
سرهنگ ۸۱ ساله ای که کوهنورد، چترباز، مربی ممتاز اسکی از فدراسیون ایران و فرانسه، مربیگری کایت.
مردی که مجسمه اش ۴۸ سال است در میدان سربند تهران نصب شده است.
و علاوه بر فتح قله های مختلف، به دلیل همکاری در عملیات مربوطه به نجات یک فروند هواپیمای آمریکایی سقوط کرده در قله زردکوه بختیاری به ارتفاع ۳۸۷۰ متر در سرمای ۳۰ درجه زیر صفر در سال ۱۳۴۰ که موفق به نجات افراد آن گشته از طرف رییس جمهور وقت آمریکا (کندی) مدال لیاقت نیز دریافت کرده است.
از زمان ساخت مجسمه تا به امروز بیش از نیم قرن گذشته ُ آیا آنگونه زیستیم که پس از ۵۰ سال ُ از ما نیز به نیکی یاد کنند؟
برای تمامی پیش کسوتان عرصه ورزش و بویژه کوهنوردان عزیز آرزوی سلامت و تندرستی دارم.
تاریخچه تندیس کوهنورد را در ادامه مطلب ملاحظه فرمایید.
در سال۱۳۳۷، پیشنهاد حسن وجدانخوش، از کوهنوردان با پیشینه کشور، برای نصب یک مجسمه کوهنوردیمورد تأیید سایر کوهنوردان قرار گرفت.
او پیشنهاد خود را نزد رئیس فدراسیون کوه نوردی، سرهنگ بیات، برد.
این پیشنهاد تایید شد و مهام، شهردار وقت تهران، هزینة ساخت آن را قبول کرد. سرهنگ بیات که رئیس مرکز آموزش کوهستانی ارتش نیز بود، امیر شاه قدمی، گروهبان ارتش و مربی کوهنوردی مرکز آموزش کوهستانی و مربی اسکی کشور را به عنوان مدل به استاد رضا لعل ریاحی، استاد دانشکده هنرهای زیبا، مجسمهساز و سرهنگ ارتش؛ معرفی کرد و شهرداری مبلغ ۱۰۰۰۰ تومان هزینة ساخت مجسمه را پرداخت.
درسال ۱۳۳۸، مدل گچی آن آماده و در میدان سربند نصب و طی مراسمی از آن پردهبرداری شد. متأسفانه در زمستان همان سال، به علت بارندگی و یخزدگی، دست و قسمتی از بدنة مجسمه خرد شد. این قسمت مدتها با پرچم ایران پوشانده شده بود.
درسال ۱۳۴۱، با پیگیری استاد رفعتی افشار، رئیس وقت فدراسیون، مجسمه سیمانی آماده شد و خلیل میلانی و عبدالحسین امین از طرف فدراسیون مأمور نصب آن شدند. این مجسمه هنوز پا برجا است.
در آبانماه سال۱۳۵۰، بنا به پیشنهاد فدراسیون کوهنوردی ایران و موافقت انجمن شهر و شهرداری تهران، نام میدان سربند به تغییر یافت.
مجسمه کوهنورد با ارتفاع حدود سه متر، نماد کوهنوردان شناخته میشود.
بنام خدا
خانه منسوب به وحشی بافقی خانهای است از مصالح خشت و گل که در جنب مسجد جامع شهر بافق قرار دارد و با هفت اتاق به صورت چهار فصل بنا شده است.
بنام خدا
برگزاری هفتمین جشنواره آش در زنجان |
|
● |
جشنوارهای به خوشمزگی آشهای ايرانی |
|
|
|
خبرنگار امرداد - آفتاب یزدانی : |
هفتمین جشنوارهی ملی آش ایرانی دو روز دیگر یعنی ٨ شهریورماه، در استان زنجان، آغاز میشود. در این دوره از جشنواره ١٧ استان با آشها و دیگر خوراکهای سنتی و محلی خود باشنده هستند.
این جشنواره را همچون سالهای گذشته ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان زنجان با باشندگی دوستداران پخت آشهای محلی برگزار خواهد کرد.
جشنواره ملی آش ایرانی از ٨ شهریور آغاز شده و تا ١١ شهریورماه در مجموعهی تفریحی «ایل داغی» استان زنجان ادامه خواهد داشت.
همزمان با برگزاری جشنواره و نمایش هنرهای ایرانی در پخت گونههای گوناگون خوراکی به ویژه انواع آش، برنامههای فرهنگی همچون موسیقی سنتی، مسابقه، نمایش و رقص محلی نیز اجرا میشود.
این جشنواره در بخش پخت انواع آشهای محلی و انواع خوراکهای محلی، در بخش فروش و در بخش مسابقهی پخت انواع آشها و خوراکهای ایرانی برگزار میشود.
برگزاری چنین جشنوارههایی گزینهای درخور برای جذب گردشگر است. جشنوارههایی همچون جشنوارهی گلابگیری، جشنوارهی انگورچینی در تاکستان یا انارچینی در یزد از این دست جشنوارهها هستند که در رونق گردشگری داخلکشوری، سهم بسزایی دارند.
جشنوارهی ملی آش ایرانی با شعار «غذای ایرانی، خوراک جهانی» از سال ١٣٨٤ آغاز به کار کرده است.
ارائه الگوهای درست خوراکی، شناساندن خوراکهای ایرانی، شناسایی کارکردهای خوراکهای ایرانی بهویژه انواع آشهای ایرانی، شناساندن گیراییهای گردشگری استان و معرفی سوغات محلی استانهای شرکتکننده
از آرمانهای(:اهداف) برگزاری این جشنوارهی خوشمزه، جشنوارهای به خوشمزگی آشهای ایرانی است.
|
بنام خدا
خبرگزاری مهر: گرمابه (حمام) ملاهادی یا حاج محسن در کوچه ملاهادی اردبیل واقع شده است و متعلق به دوره قاجاریه می باشد. متاسفانه این روزها شاهد مرگ این حمام تاریخی و تخریب آن و تجمع معتادان و اراذل و اوباش در آن هستیم.
بنام خدا
|
شهر باستانی و زيبای حريره ثبت ملی شد |
|
|
|
نگار پاكدل : |
در شمال جزیرهی کیش، آثاری دیده میشود که یادگاری از شهر باستانی، حریره است. دوران طلایی شهر حریرهی کیش از سال 367 تا 912مهی(:هجری قمری) بوده است. گستردگی این شهر باستانی 120 هکتار است. براساس نتایج کاوشهای باستانشناسی انجام شده، محوطهی باستانی حریره، از مجموعهی ساحلی و خانهی اعیانی، حمام، مسجد و قناتهای کهن تشکیل شده است و این بخش در نخستین روز شهریور سال ١٣٧٦ به شمارهی 1886 در سیاههی آثار ملی به ثبت رسید.
آنچه از شهر حریره برجای ماندهاست در راستای ساختمانهای بندرگاه دیده میشود. گسترهی پستی و بلندیها و خرابههای شهر کهن حریره، نزدیک به ۱۲۰ هکتار گستردگی دارد و روزگاری شهری بزرگ و آباد در منطقه بوده است.
بندر شهر تاریخی حریره، یک شهر یک پارچه و متمرکز با معماری برونگرا بوده و از معماری دفاعی و درونگرای دیگر شهرهای تاریخی ایران در آن نشانی نیست. انتخاب این بخش از جزیره برای ایجاد شهر حریره طبیعیترین و معقولترین انتخاب بوده چرا که ساحل صخرهای آن از سطح دریا نزدیک به ده متر بلندتر است. وجود سه خلیج و دماغه که نقش بندرگاه طبیعی را دارد، همچنین دریای آرامتری از دیگر کرانهها و ساحلهای جزیره، خود شوند شکلگیری شهر در ساحل شمالی شده است.
خانهی اعیانی یادآور خانههای چند خانوار در روزگار کهن است که درون فلات ایران و در شهرهایی چون یزد، اصفهان و کاشان است و یکی از نمونههای کهن مسکن جمعی در کنارهی خلیج فارس به شمار میآید. افزونبر گستردگی خانه و فضاهای گوناگون آن، کاشیهای ستارهای شکلی در این خانه به دست آمده است. این کاشیها همانند کاشیهایی است که زینت بخش بناهای مهم ایلخانی ایران مانند تختسلیمان و سلطانیه است. گمان آن میرود که این ساختمان برای یکی از ثروتمندان کیش بوده است.
بخش کارگاهی و صنعتی این مجموعه درست در کنار دریا ساخته شده و دارای معماری و فضاهای ناشناختهای است. مجموعه کانالهای افقی و زیرزمینی و چاههای گوناگون در گوشه و کنار، مجموعهی بسیار جالب و نادری را تشکیل میدهد که هنوز کارکرد آنها روشن نیست، اما گمان میرود که با کارهای صیادی از جمله صید ماهی، مروارید و مرجان در ارتباط مستقیم باشد و برای دسترسی آسانتر به دریا ساخته شده است. شاید هم بتوان گمان برد که این راهروها و کانالها راههایی مخفی بوده که هنگام هجوم و حملهی اهالی شهری از آنها استفاده میکردند.
مجموعهی حمام ۵۰۰ مترمربع گستردگی دارد. این حمام دو خزینهی کوچک و بزرگ دارد. باستانشناسان بر این باورند که این حمام را میتوان از کهنترین حمامهای ایرانی دانست که در کاوشهای باستانشناسی کشف و شناخته شده است.
یارینامه: خبرگزاری میراث فرهنگی
|
بنام خدا
بنام خدا
|
شاهنامه و داستان پديدآمدن شطرنج |
|
● |
آيا شطرنج يک بازی ايرانی است؟ |
|
|
|
شهداد حيدری : |
فردوسی در شاهنامه، هندیها را پدیدآورندهی بازی شطرنج میداند و چنین میگوید که در زمان خسرو انوشیروان ساسانی، فرستادهی شاه هند بازی شطرنج را به ایران آورد و از دانایان ایرانی خواست که راز این بازی را بگشایند. سرانجام، بزرگمهر، وزیر خردمند انوشیروان، به راز شطرنج پی بُرد و آن را بهدرستی بازی کرد.اما شگفت است که این داستان شاهنامه، با همهی گیرایی و کششهای داستانی که دارد، افسانهای است و ایرانیان بسیار پیشتر از روزگار خسرو انوشیروان شطرنج را میشناختند و چه بسا خود پدیدآورندهی این بازی بودهاند.
٣٠٠ سال پیش از انوشیروان هم شطرنج را میشناختیم
کهنترین سندی که در آن از واژهی شطرنج سخن رفته است، «کارنامهی اردشیر بابکان» نام دارد. این کتاب در سال ٦٠٠ میلادی به زبان پهلوی نوشته شده است. در آنجا میخوانیم که در زمان اردوان پنجم، واپسین پادشاه اشکانی(٢١٦- ٢٢٦ میلادی)، درباریان ایران شطرنج بازی میکردند. اردوان از دانایان دربار خواسته بود که آیین شکار و چوگان و چترنگ(شطرنج) و دیگر هنرها را به اردشیر بیاموزند. بنابراین، دستکم ٣٠٠ سال پیش از روزگار انوشیروان ساسانی، ایرانیان شطرنج را میشناختهاند. از اینرو، روایت شاهنامه دربارهی پدیداری شطرنج و چگونگی آشنایی ایرانیان با آن، نمیتواند درست و پذیرفتنی باشد.
افزون بر «کارنامهی اردشیر بابکان»، ٢ نوشتهی دیگر به زبان پهلوی در دست هست که هر دو به شطرنج و بازی نرد پرداختهاند و دربارهی این دو بازی آگاهیهای بسیاری بهدست دادهاند. نخست کتاب کوچکی است به نام «ماتیکان شترنگ(چیترنگ)» است و دیگری «چارشن شترنگ»(گزارش شطرنج).
آیا شطرنج را هندیها پدید آوردند؟
در بیشتر دانشنامهها و کتابها چنین آمده است که بازی شطرنج ساختهی هندیها است و از سرزمین آنها بود که این بازی به گوشه و کنار جهان راه یافت. اما چنین برداشتی، با اسناد کهن تاریخی همخوانی ندارد. چرا که کهنترین سندی که از پدیداری شطرنج در هند در دست هست، ٣٠٠ سال پس از «کارنامهی اردشیر بابکان» نوشته شده است. پس ایرانیان بسیار پیشتر از هندیها شطرنج را میشناختند.
دیرینهترین نوشتههای هندی دربارهی شطرنج، یکی «حکایت سوباندهو» است که در سالیان نخست سدهی ٧ میلادی نوشته شده است؛ و دیگری «داستان بانا» است که نگارش آن به همان سدهی ٧ میرسد. در «حکایت سوباندهو» تنها به مُهرههای شطرنج اشاره شده است و در «داستان بانا» از آموزش شطرنج در زمان یکی از پادشاهان بخش شمالی هندوستان سخن رفته است.
آشنایی ایرانیان با بازی شطرنج، به روایت شاهنامه
با همهی اینها، داستان فرستادن شطرنج به ایران و رازگشایی آن از سوی بزرگمهر، از دلانگیزترین داستانهای بخش تاریخی شاهنامه بهشمار میرود. در آنجا میخوانیم که «رای» هند، فرستادهای به دربار خسرو انوشیروان راهی میکند و پیشکشهایی گرانبها برای شاهنشاه ایران میفرستد. همراه پیشکشها، تخته و مُهرههایی بود. شاه هند نوشته بود که اگر خردمندان دربار ایران راز این بازی را دریافتند و درست به جای آوردند، ما باج و خراجی که شاه فرموده است به دربار ایران خواهیم فرستاد. اما اگر در برابر دانش ما تاب نیاوردید و در این آزمون شکست خوردید، شما باید به ما باج بپردازید.
فرستادهی رای هند صفحهی شطرنج و مُهرههای ٢ رنگ آن را، که سفیدش از عاج و سیاه آن از چوب ساج ساخته شده بود، نزدیک انوشیروان گذاشت. شاه پس از چندی نگریستن به آن، از فرستادهی رای هند دربارهی تختهی شطرنج و مُهرههای آن پرسشهایی کرد. سپس یک هفته زمان خواست تا راز این بازی را بگشاید و به او گفت که روز هشتم برای گرفتن پاسخ خود به دربار بیاید.
انوشیروان آنگاه دانایان دربار را فراخواند و تختهی شطرنج را در میان گذاشت و دربارهی شیوهی چیدن مُهرهها با آنها به رایزنی پرداخت. اما هیچکدام نتوانستند راز این بازی را بیابند. سرانجام پس از گذشت چند روز، همه با چهرههایی گرفته دربار را ترک کردند.
هنگامی که بزرگمهر به دربار آمد و شاه را گرفته و تلخکام دید، از او پرسید که چه دشواری پدید آمده است؟ انوشیروان داستان فرستادهی رای هند را به او گفت. بزرگمهر پاسخ داد که راز این بازی را خواهد گشود:
به کسرا چنین گفت کای پادشاه/ جهاندار و بیدار و فرمانروا
من این نغز بازی بهجای آورم/ خرد را بدین رهنمای آورم
تنها یک روز و یک شب پس از آن، بزرگمهر خردمند به راز بازی شطرنج پی بُرد. سپس از شاه درخواست که فرستادهی رای را نزد خویش بخواند تا راه و رسم بازی را ببیند. بزرگمهر در برابر فرستادهی رای، همهی مُهرههای شطرنج و جایگاه هریک را بازگفت. انوشیروان از دانایی و خرد بزرگمهر چنان شادمان شد که جامی پُر از گوهر شاهوار و اسبی با زین و برگ به او داد و وزیر دانشمند خود را آفرینها گفت. درحالیکه فرستادهی شاه هند، سخت شگفتزده شده بود:
غمی شد فرستادهی هند سخت/ بماند اندر آن کارًٌٍَِ هشیار بخت
شگفت اندر آن مرد جادو بماند/ دلش را به اندیشه اندر نشاند
که: «این تخت شطرنج هرگز ندید/ نه از کاردانان هندی شنید،
چگونه فراز آمدش رای این؟/ به گیتی نگیرد کسی جای این!».
در نوشتههای پهلوی نیز داستانی همانند داستان شاهنامه آمده است، با این افزوده که پس از آنکه بزرگمهر راز شطرنج را گشود، فرستادهی هند ٣ دست با او بازی کرد و در هر ٣ بار بزرگمهر پیروز شد. فرستادهی شاه هند، ناگزیر توانایی و هوش او را ستود. اما در شاهنامه از بازی میان بزرگمهر و فرستادهی هندی سخنی نرفته است.
شیوهی بازی شطرنج در گذشته
این نیز گفتنی است که در گذشته شیوهی حرکت برخی از مُهرهها و جای آنها با شطرنجی که اکنون بازی میشود، تفاوت اندکی داشت. در آغاز بازی، شاه سفید در خانهی سفید و وزیر سفید در خانهی سیاه بود. امروز وارون آن بازی میشود. در گذشته وزیر، تنها یک خانه میتوانست حرکت کند. اما امروز هرچند خانه که بخواهد. حرکت مُهرهی فیل نیز در گذشته با امروز تفاوت میکرد و تنها ٣ خانه میتوانست پیش برود.
یارینامهها:
آگاهیهای تاریخی این جُستار برگرفته از کتاب: «سیر شطرنج ایران در جهان» نوشتهی عبدالحسین نوابی(انتشارات شباویز- ١٣٧٨) است. یارینامههای دیگر: «آفرین فردوسی» نوشتهی دکتر محمد جعفر محجوب(انتشارات مروارید- ١٣٧١)؛ جستار «بررسی تطبیقی روایت شطرنج و نرد در شاهنامهی فردوسی با روایت مشابه در متون پهلوی» نوشته ی لیلا جانی(در کتاب «هزارمین سال سرایش شاهنامهی فردوسی»- دانشگاه آزاد، ١٣٩٠).
|
ادامه مطلب...
تاريخ : سه شنبه 31 مرداد 1391برچسب:
کالسکه,
کالسکه دودی,
دودی,
سرسام,
سرسام آور,
بیزار,
بیزاری,
سرک,
موزه خودرو,
کالسکه تاجگذاری,
,
امروز 31 امرداد ماه
از کودک فال فروشی پرسیدم چه میکنی!؟ گفت به آنان که در دیروز خود مانده اند فردا را میفروشم..!!
ادامه مطلب...
بنام خدا
چند هفتهی پیش یک گروه باستانشناس زیر آب ایرانی و خارجی، پروژهای را در سیراف آغاز کرد تا کاوشی را برای پیدا کردن مرزهای اصلی این شهر انجام دهند. در این کار روشن شد که گستردگی شهر کهنسال سیراف بیگمان از سیراف کنونی بیشتر بوده است.
ادامه مطلب...
بنام خدا
سرولات منطقه ای است در 3 کیلومتری غرب چابکسر و در کنار رودخانه اچارود . سرچشمۀ اچارود در دامنۀ رشته کوه های البرز است . این رودخانه با پیچ و خم هایی از میان کوههای مرتفع و ییلاقی منطقه چابکسر گذشته و از دره بسیار بزرگی عبور کرده و بدون هیچ سد راهی به جلگه می ریزد . وقتی شما در مناطق بالایی سرولات حضور دارید ، آب و هوا حالت جنگلی و کوهستانی دارد و خبری از هوای شرجی دریا نیست ، بلکه نسیمی دائمی و خنک که از سمت کوهای بلند به دریا می وزد را احساس می کنید ، بزرگی دهانۀ درّه به حدی است که در چشم انداز جنوبی دریا معلوم است .
همانطور که در نقشه بالا دیده می شود . نرسیده به چابکسر ( از سمت غرب ) شیخ زاهد محلّه و سرولات قرار دارد . جاده در ابتدا از جلگۀ همواری عبور می کند و سپس حالت کوهستانی به خود می گیرد . در دو طرف جاده خانه ها و ویلاهای زیبایی ساخته شده است . بعد از چند دقیقه به پیچ و خم جاده افزوده می شود . و پس از حدود نیم ساعت رانندگی ، تقریباً به انتهای مسیر ماشین رو می رسید .
در انتهای مسیر به روستای لیمه سرا می رسید و به چند رستوران بر می خورید که غذاهای سنتی شمالی طبخ می کنند . کمتر کسی است که اهل گلگشت در مناطق شمالی ایران باشد و نام رستوران " خاور خانوم " را نشنیده باشد . این رستوران توسط خاور خانم به همراه خواهر زاده اش كه دختر جواني است ، اداره می شود ، دست پخت خیلی خوبی دارند و تهیه غذا ها به روش سنتی و کاملاً بهداشتی انجام می دهند . این رستوران بیشتر برای مسافرانی که از تهران می آیند و ارگان های دولتی منطقه مورد استفاده قرار می گیرد . در روزهاي تعطيل كه رستوران شلوغ مي شود از ۱۲ظهر تا ۱۷عصر برای بیش از ۲۰۰نفر غذاهای محلی پخت می کنند . فضاي رستوران ساده و خودمانی است ، خوردن غذاهای شمالی و تماشای جنگل و دریا از ایوان رستوران لذت خاصی دارد .
تلفن آقای جوربنیان که در سرولات ویلا و سوئیت اجاره می دهد : 09112417137 - 01426420234
تلفن رستوران خاور خانوم : 0912444934
تاريخ : دو شنبه 23 مرداد 1391برچسب:
سرولات,
خاور,
خانم,
خاورخانم,
خاور خانم,
اچارود,
رودخانه اچارود,
چابکسر,
لیمه سرا,
رستوران خاورخانم,
,
بنام خدا
این گلفشان ها در ۹۵ کیلومتری غرب بندر کنارک و در دشت کهیر نرسیده به روستای تنگ در زمینی مسطح واقع شده و دارای سه تپه کوچک گلفشان است که یکی از آنها شبیه آتشفشان و در حال حاضر فعال است و بقیه آنها نیز از چند سال قبل به صورت غیرفعال درآمدهاند.در بلندای این تپهها، دهانههایی به قطر چند سانتی متر وجود دارد و از دهانه گلفشان که در حال حاضر فعال است، به طور متناوب گل خاکستری رنگ خارج شده و به سوی دامنهها سرازیر میشود. دوره تناوب این پدیده نادر و زیبا ده تا پانزده دقیقه است که این عمل با لرزش خاک همراه است و گاهی به هنگام خروج گل، صدایی همانند شلیک تفنگ از آن به گوش میرسد.
کوه گل افشان بندر تنگ با ارتفاع تقریبی ۱۰۰ متر و قطر قاعده کمی بیش از ۱۰۰ متر در فاصله حدود ۱۰۰ کیلومتری شهرستان چابهار قرار دارد. اطراف این کوه را بیابانی وسیع فرا گرفته که ظاهرا این بیابان نیز همچون خود کوه ماحصل اتفاقاتی درون زمین است. اطراف کوه به فاصله حدود ۲۰۰ متر از کوه، چاله ای به عمق حدود ۲ متر ایجاد شده که برای رسیدن به کوه باید وارد این چاله شد.بالا رفتن از کوه اگر فصل بارندگی نباشد؛ تقریبا راحت است. در بالاترین نقطه کوه چاله ای به قطر کمتر از یک متر و به عمق حدود نیم متر وجود دارد که با گل پوشیده شده است. در فواصل زمانی حدود یک دقیقه، مقداری گل با صدای خاصی شبیه به ترکیدن یک حباب، از چاله خارج و به اطراف پراکنده می شود.
به نقل از باشگاه خبرنگاران، احتمالا تمام این کوه در طول سالیان دراز بر اثر فعالیت این چشمه ایجاد شده باشد. در کنار این کوه، دو کوه کم ارتفاع دیگر وجود دارد که به نظر می رسد زمانی آنها نیز گل افشان بوده اند.
گلفشانهای ایران بیشتر در جلگه ساحلی دریای عمان بخصوص بلوچستان جنوبی تمرکز دارند و بیشتر آنها در حال حاضر فعالند، اما فعالیت آنها در فصول مختلف از سالی به سال دیگر تغییر پیدا میکند.
این پدیده بطور عمده در فصول پرباران از جاذبههای نادر و دیدنی استان به شمار میرود. گلفشانها در میان بومیان ساکن استان سیستان و بلوچستان و هرمزگان به صورتهای مختلفی تلفظ میشود. مردم منطقه گواتر، جلگه دشتیاری و شرق بلوچستان گلفشان را به لهجه محلی بوتن واهالی چابهار، کهیر و زرآباد آن را گل پاشان و ناپک به معنای ناف زمین یا ناف دریا می نامند و در میان ساکنان شرق استان هرمزگان نیز به آب باد معروف است.
گلفشان از جمله پدیدههای جالب توجه در منطقه ساحلی خزر و دریای عمان هستند. هر چند در نقاط دیگر دنیا نیز وجود دارد اما همبستگی این عارضه زمین شناسی با منابع نفت و گاز آن را به پدیدهای جذاب در این دو حوضه تبدیل کرده است.
در کل تعداد گلفشانهای زمین بیش از ۸۰۰ عدد نیست که بیش از نیمی از آنها در اطراف این دو دریا قرار گرفته، بویژه تعدادی از آن در حوزه خزر در منطقه جمهوری آذربایجان واقع شده است.
کارشناسان زمین شناسی و گردشگری بر این باورند که در مورد گلفشانهای شمال و جنوب کشور تاکنون مطالعات سیستماتیک و ارزندهای انجام نشده و از آنجایی که این پدیده از ارزش اقتصادی و گردشگری بسیار خوبی برخوردار است، پیشنهاد میکنند تا این طرح به عنوان یکی از جدیترین طرح ها و برنامههای مطالعات زمین شناسی دریایی همگام با گشایش انستیتوی زمین شناسی دریایی در ایران مورد توجه قرار گیرد.
داریوش هوشمند یکی از کارشناسان زمین شناسی استان سیستان و بلوچستان ایجاد زمینههای رفاهی و امکانات اقامتی را از مهمترین مسائل در شناساندن این پدیده میداند و یادآور میشود: هنوز بر روی جنبهای گردشگری منطقه از دیدگاه زمین شناسی کار چندانی صورت نگرفته است و بدیهی است که استفاده کاربردی از منابع گلفشان به عنوان سرمایه ملی به نفع ملت و کشور خواهد بود. هفت گلفشان در منطقه چابهار وجود دارد که بزرگترین آنها در جاده کهیر به تنگ واقع است،
فرمانداری این شهر برای شناساندن هرچه بهتر این پدیده زیبا به مردم کشورمان و جذب دوستداران طبیعت و گردشگرانی که به این منطقه سفر میکنند، به احداث جاده آسفالته، توقفگاه دارای سایهبان با سرویسهای بهداشتی، همچنین مخازن آب آشامیدنی و فروشگاه برای ارائه مواد غذایی اقدام کرده است.
منطقه آزاد چابهار نیز با برگزاری تورهای مختلف، شناساندن گلفشان نادر این منطقه را در دستور کار خود قرار داده است.
ویژگی گل فشان
نکته حایز اهمیت در خصوص گلفشان های منطقه بلوچستان این است که با وجود ویژگیهای منحصر به فرد و بکری که این پدیده خدادادی دارد و نسبت به بسیاری از نمونه های مشابه خود در کشورهای آمریکای مرکزی دارای ویژگیهای بهتری است متأسفانه بهرهبرداری لازم و بهینه از آن نشده است و انتظار میرود با توجه به مسئولان محلی و کشوری، اتخاذ تدابیر و ایجاد تسهیلات لازم در این زمینه، بتوان به نحوی شایسته این پدیدههای جذاب را به عنوان جاذبههای بکر گردشگری منطقه بلوچستان به هموطنان و جهانیان معرفی کرد.
نحوه تشکیل گل فشان ها
نحوه تشکیل گل فشانها بیشتر به منشا و نوع آنها بستگی دارد. اصولا دو نوع گل فشان در دنیا وجود دارد.
یکی گل فشان های سرد که منشا تکتونیکی دارند و دیگری گل فشان های گرم که از عوارض بعدی آتش فشانها محسوب میشوند. به طور کلی میتوان گفت که نحوه تشکیل گل فشان بیشتر با نوع و منشا فشاری که به آن وارد میشود تا گل از درون زمین خارج شود، مرتبط است.
عده ای همیشه به دنبال پیدا کردن این پاسخ بوده اند که چه عاملی باعث میشود که آب و گل از اعماق به سطح زمین فوران کند.
نظرات و عقاید گوناگونی تاکنون در ابن زمینه ارائه شده است که به شرح ذیل میباشند. برخی از دانشمندان معتقدند که گاهی اوقات لایه های ضخیم رس به قدری سریع رسوبگذاری میشوند که آب موجود در آنها فرصت خروج پیدا نمیکند و به همین علت حالت سیال پیدا نموده و بواسطه داشتن آب فراوان، نیروهای تکتونیکی بعدا رسها را تحت فشار قرار داده و آنها را به همراه گاز به سمت بالا می آورند.
عده ای دیگر از پِژوهشگران معتقدند که فعالیت های زمین لرزه ای، عامل اصلی خروج آب و گل است. تعدادی هم فشار مخازن نفت و گاز درون زمین را عامل اصلی فشار و بالا راندن آب و گل میدانند. در هر حال تمام محققان بر این اعتقادند که فشار عامل اصلی تشکیل هر نوع گل فشان اعم از گل فشان سرد یا گرم میباشد.
اهالی محل در مورد این پدیده چندین باور را مطرح می کنند وبر اساس اعتقادات خود نامهایی را نیز برای گل فشان به کار می برند. به نظر آنها گل فشان پدیده ای طبیعی است که با دریا در ارتباط بوده و به هنگام بالا آمدن آب دریا (مد) به ویژه در فصل تابستان، فعالیت آن به حداکثر می رسد،از این رو به آن ناف زمین یا ناف دریا نیز می گویند.
عده ای بر این باورند که فعالیت این پدیده به کشش و جاذبه اجرام سماوی به خصوص ماه وابسته است.بر این اساس معتقدند که فعالیت آن در ا بتدای ماه و نیمه ماه قمری (ماه نو، بدر)بیشتر می شود. هر چند این نظریه کمتر به حقیقت نزدیک است اما به طور کلی هم قابل رد نیست.
گروهی نیز بر این عقیده اندکه فعالیت این پدیده پس از بارندگی ها ی شدید زیادی مِی شود ،لذا ممکن است ازآب ناشی از سیلابها، فعال شود.اما باید گفت که از نظر علمی، وجود گل فشان ها در هر منطقه اول نشانه بارزِ از فعالیت های تکتونیک بوده و ثانیا اغلب به لایه هاِ سنگی دارای ذخایر نفت ویا دیگر انواع هیدرو کر بور بستگی دارد.
فشار گازهای حاصل از این لایه وذخایر آنها موجب می شود که سنگ های رسی و مارنی کف و تحتانی، که توسط آبهای زیر زمینی اشباع و نرم شده و یا به صورت گل در آمده اند به خارج پرتاب شو ند و ازاین طریق دهانه هایی گاهاً بسیار بزرگ شبیه به دهانه های آتشفشان (شبه کرا تر یا کرا ترگون)بوجود می آیند.
بیشترین درصد گاز تشکیل دهنده گل فشانها به گاز متان تعلق دارد که حدود ۸۵-۸۹ درصد میباشد. حدود ۱۰ درصد گاز دی اکسید کربن و درصد باقیمانده به گازهای نیتروزن و مونوکسید کربن تعلق دارد.
گل فشان ها کاربرد زیادی دارند
از آن جمله میتوان به استفاده از گل آنها در سفال سازی، کوزه گری، بهره برداری از گاز، گردشگری، گل درمانی و…اشاره کرد. بسیاری از مردم از گلهای گلفشان برای موارد درمانی استفاده میکنند. استفاده از گل های گل فشان برای گل درمانی فقط مختص استان نبوده و در در کشورها دیگر از جمله آذربایجان استفاده میشود. از گل ها برای درمان بیماری های پوستی، درمان درد کمر،درد های مفاصل و… استفاده میشود. همچنین برای درمان تنگی عضلانی و انقباظ عروق موثرند. حال با عنایت به توضیحات فوق، به معرفی گل فشان تنگ و همچنین مرتفع ترین گل فشان کشور یعنی پیرگل خواهیم پرداخت.
ادامه مطلب...
تاريخ : شنبه 21 مرداد 1391برچسب:
کلانشهر,
کلان شهر,
خیک,
مشک,
قورت,
سوهان,
سوهانک,
عشایر,
عشایر کشور,
عشایر ایران,
,
بنام خدا
سلیمان لطفی نیا :
چنانچه، در جستجوی معنای «قورخانه» هستید خوب است بدانید كه، این واژه، تركی و به معنای، «زرادخانه»، یا «اسلحه خانه» است. این نام به جایی از تهران گفته میشود كه، درست متروی شهری، یكی از ایستگاههای خود(ایستگاه امام خمینی) را در آن ساخته است. ساخت زرادخانه(:قورخانه)، در روزگار ناصرالدینشاه قاجار، آغاز شد. این كارخانه، میبایست ابزار و سازوبرگهای جنگی مانند، توپ، تفنگ، خمپاره و... بسازد. همچنین كارهای ریختهگری مانند ساخت، تندیسهای گوناگون و همانند آن را انجام دهد. ارزش زرادخانه تا جایی بود كه یک وزیر ویژه، به نام وزیر قورخانه، برای آن برگزیده شده بود.
زرادخانه، تا روزگار قاجار از ارج بالایی برخوردار بود، اما در روزگار پهلوی و با ساخت كارخانههای تازهی اسلحهسازی، از ارزش آن كاسته شد. پس از انقلاب این زرادخانه و ساختمانهای آن ویران شد و تنها سردر فلزی، برجای ماند كه پس از كمی بازسازی، یكی از درهای مترو شد. این سردر، به فرمان ناصرالدین شاه و به بزرگی ٢٣٠ متر مربع ساخته شد. این سازه ساختاری آمیخته(:تركیبی) دارد و دارای دو حجم و دو سطح گوناگون است. بخش بالای سردر، با اتاقی كه در آن ساخته شده است، مانند پل، دو سوی سردر را، به هم پیوند میدهد.
در همكف و در دو سوی دالان، دو اتاق ساخته شده است كه اتاق پایینی(جنوبی)، برای بازرسی(:تفتیش) و دیگری تلفنخانه، یا اتاق كشیك بوده است. این سردر، هیچ پنجرهای به بیرون ندارد، تنها در دالان اصلی، پنجرههایی به بیرون راه دارند. این خود از ویژگیهای سردر زرادخانه است.
سردر قاجاری زرادخانهی نظامی تهران و سردر فلزی و تاریخی آن، در سال ۱۳۷۶ خورشیدی، با شماره ۱۹۱۲ در سیاههی(:فهرست) برجایماندههای ملی کشور به ثبت رسید.
فرتورها از گاتا ضياتبری است.
بنام خدا
|
ثبت «گردابسنگی» در سياههی آثار ملی |
|
|
|
نگار پاكدل : |
«گردابسنگی» كه به گویش لری آن را «گِردآو بَردینَه» میخوانند در خرمآباد استان لرستان جای گرفته است. دیرینگی این بنا به زمان ساسانیان برمیگردد. این بنا از یک دیوار بزرگ سنگی كه به گونهی دایرهای دور تا دور چشمهای فصلی را پوشانده ساخته شده است. این «گرداب سنگی» در هجدهم امردادماه ١٣٥٥ به شمارهی 1274 در سیاههی آثار ملی به ثبت رسید.
این گرداب یكی از ویژهترین جاذبههای تاریخی و گردشگری در استان لرستان است و در مرکز شهر خرمآباد، در میان بافت كهن شهر، کنار میدان تختی جای خوش كرده است. حكایت ساخت این گرداب به دور چشمه به آن شوند بوده كه آب چشمه را ساماندهی كرده و به تمام بخشهای شهر باستانی شاپور برساند.
قطر این گرداب بزرگ و شگفتانگیز 18 متر و محیط آن 256 متر مربع است. پهنای این دیوار دایرهای 3 متر و بلندای آن از كف چشمه نزدیك به 10متر است. این بنای زیبای باستانی دارای دریچهای به اندازهی90×160 است. بزرگی این دهانه برای آن بوده تا آب از گرداب به کانالها برسد. مواد بكار رفته در ساخت این دیوار سنگهای لاشه همراه با ملات ساروج ( آهك و گچ و ...) است.
طغیان آب این چشمهی فصلی بیشتر در نیمهی دوم بهمن آغاز میشود و این امر شوند بالا آمدن آب درون این گرداب میشود. افزایش و سرریز شدن آب این چشمه از سوی كانالهای ساخته شده و جویهای آب طراحی شده در شهر خرمآباد، آب آن را به درون رودخانهی شهر سرازیر میكند. چشمهی «گردابسنگی» 170 لیتر در ثانیه آبدهی دارد كه در نخستین روزهای فصل بهار آبدهی آن افزایش مییابد.
یارینامه:
سایت شهرداری خرم آباد
ویكیپدیا
خبرگزاری ایرنا
|
بنام خدا
تفاوت فرهنگ را ببینید ! خودمان برای داشته های خودمان ارزش قائل نیستیم !
بنام خدا
به ايراني بودنمان افتخار ميكنيم به اينكه ما از تبار كوروش هستيم افتخار ميكنيم.
بنام خدا
زاینده رودی که این روز ها نازاست !
بنام خدا
۱− آرامگاه خشایارشا
۲−سنگ برجسته تاج گزاری نرسی.
۳−یادمان پیروزی بهرام دوم.
۴−آرامگاه داریوش بزرگ
۵−یادمان پیروزی شاپور یکم بر والرین و فیلیپ عرب.
۶−آرامگاه اردشیر یکم
۷−آرامگاه داریوش دوم
۸−نقش شاپور دوم ساسانی: در این نقش، سواری كه دارای تاج است، نیزه خود را بر گردن دشمن فرو كرده و هر دو، زره به تن دارند.
۹−کعبه زرتشت
نقش رستم نام مجموعه باستانی در شهرستان مرودشت استان فارس ایران است که یادمانهایی از ایلامیان، هخامنشیان و ساسانیان را در خود جای دادهاست.
نقش رستم در شمال مرودشت در فاصله ۶ و نیم کیلومتری از تخت جمشید واقع شده است با توجه به وجود 4 آرامگاه بطور دقیقی به شکل چلیپا (صلیبی) و با دقت هندسی زیادی تهیه شده اند عده ای این اشکال را نمادهای میترایی می دانند و این دیواره را دیواره صلیب آریایی نامیده اند.
بنام خدا
«باغ گلشن طبس»، بهشتی که بر روی زمین میدرخشد |
|
|
|
صديقه نوده فراهانی : |
باغ گلشن، بهشت کوچکی است در دل کویر ایران. این باغ زیبا در بخش خاوری(:شرقی) شهر طبس، از شهرستانهای شمال خاوری(:شرقي) استان یزد و در کنار کویر لوت است. این باغ به دستور میرحسن خان، سومین فرمانروای طبس، از سلسله خانهایی که به وسیلهی نادرشاه به فرمانروایی برگزيده شدند، ساخته شد. نهرهای آب شهر از میان آن میگذرد و درختان سرو و نارنج و پلیکانهای زیبایش دیدنی است.
این بهشت کویر ایران و یکی از بزرگترین و زیباترین باغهای کشور که از روزگار زند و قاجار به یادگار مانده در ۲۰ دیماه ۱۳۵۵ خورشيدي در سیاههی يادمانهاي ملی ایران به ثبت رسیده است.
طبس که به شهر معادن، نامور است در قلب کویر به چهارراهی میماند که 365 کیلومتر از مرکز استان یعنی یزد، هزار و 46 کیلومتر از تهران، 540 کیلومتر از مشهد و 270 کیلومتر از بیرجند دور است.
کندوکاو در تاریخ، ما را به دیرینگی طبس در هزارهی پیش از میلاد مسیح رهنمون میکند، یعنی زمان مادها و همچنین زمان هخامنشیان و جنگ و گریز اسکندر با داریوش سوم، واپسين پادشاه هخامنشی.
وجود فرودگاه و راهآهن در شهرستان طبس، تاثیر بسیاری در افزایش ارتباطات و آسان شدن رفتوآمد جهانگردان داشته است.
شهرستان طبس در سال 1357 خورشیدی در پي زلزله به ویرانی کشیده شد اما اکنون طبس سبز و خرم، چون نگینی در دل کویر میدرخشد.
باغ گلشن با ساختمانی دو اشکوبه(:طبقه) و زیرزمین کوچک، در یک نخلستان(2000 نفر خرما) با اندازههای نزدیک به 266 در260 متر ساخته شده است. باغ دربردارندهی دو خیابان اصلی متقاطع بوده و در مرکز آن آبنمايي است با اندازههای 85/25 در 5/7 متر و سه فواره، که گسترهی باغ را به چهار مربع بزرگ بخش میکند که هر کدام از این مربعها با گذرگاههای کوچکی به چهار کرت بخش شده و در درون آنها 2500 اصله مرکبات (درختان نارنج و...) و انار (500 اصله) کاشته شده است. این گونه معماری مربع شکل، تنها در تاج محل هند، تکرار شده است.
باغ بر روی امتداد جریان آب چشمههای سرد و گرم که به سوی طبس میآید شکل گرفته، آب از انتهای مجموعه وارد باغ شده و پس از آبیاری کرتها و گذر در جویها و فوارهها از زیر هشتی ساختمان سردر میگذرد و به شهر میرود.
خانم گدار، همسر آندرهگدار، معمار نامور فرانسوی، دربارهي زیباییهای باغ گلشن چنین گفته است: «در این باغ حوضی بزرگ با فوارههای بسیار وجود دارد که آب یعنی این مادهی باارزش را مانند تحفهای به آسمان میفرستد...»
برپایهی یک سنت که از گذشته در طبس رسم بوده، در روز طبیعت در 13 فروردین بیشتر مردم شهر و روستاهای پیرامون، برای سیزدهبدر به باغ گلشن میآیند.
باغ گلشن طبس در فصل بهار یکی از چشمنوازترین و زیباترین گیراییهای خاور کشور و استان یزد به شمار میرود.
|
بنام خدا
این خانم نخستین ملکه زیبایی ایران بوده، در سال 1896 توسط مجله ایلوستراسیون فرانسه که برای نخستین بار مسابقه زیباترین ملکه دنیا را برگزار می کرد، رعنا به عنوان نخست ملکه زیبایی جهان انتخاب شد.
او خواننده اپرا و مشهورترین مانکن عصر خویش بود. رعنا در سال 1326 در تربت حیدریه خراسان به خاک سپرده شد تک و تنها بدون آنکه کسی در کنارش باشد.
بنام خدا
گنجينهای كه جان دوباره گرفت |
|
|
|
نگار پاكدل : |
بنای کهن گنجینهی «میاندوآب» در استان آذربایجان غربی در سال 1346 خورشیدی گشایش یافت. بنای کنونی آن ساختمانیست که در سال 1383 پس از بازسازی بنا و گسترش زیربنا در همان جای پیشین بازگشایی شد.
گنجینهی «میاندوآب» یک گنجینهی باستانشناسی است که در آن به نمایش آثار دورههای هزارهی ششم پیش از میلاد (8000 سال پیش) تا دورهی قاجاریه پرداخته شده است. اشیا این گنجینه از سنگهای ابسیدین، سفال، فلز، آجر، کاشی، شیشه، سکه است.
تیغههای سنگی از جنس ابسیدین نمونههای نخستین ابزار برنده مانند چاقو هستند که مورد استفادهی اقوام نخستین بوده است. «ابسیدین»، سنگ آتشفشانی سیاه رنگی است که در جاهای آتشفشانی به فراوانی هست. از این تیغههای سنگی برای بریدن و پاره کردن و در کارهای روزمره بهره میجستهاند.
ظروف سفالین هزارهی سوم، چهارم، پنجم و ششم پیش از میلاد که از بخشهای «جلبر اسماعیل آباد» ، «تپهی جلبر»، «تپهی گیان نهاوند» و... بهدست آمدهاند نیز در این موزه هستند. این ظروف که با نقشهای فراوان آراسته شدهاند. هنرمند در کشیدن نقشها، از طبیعت پیرامون آن دوره الهام گرفته است. نقشهایی که بر روی این ظروف کشیده شدهاند مانند نقش بزکوهی، کوه، خورشید، پرنده و نیزار و... هستند. در این دوره خط هنوز کشف نشده بود و به همین شوند نقاشی بر روی ظروف بسیار مورد توجه بوده است.
ظروف سفالی که به هزارهی نخست و دوم پیش از میلاد میرسد (در آغاز مرحلهی کشف خط) بیشتر ظروف ساده و بینقش است. ظروف خاکستری رنگ که ویژهی این دوره و یکی از نمادهای دورهی(:عصر) آهن بوده است. ظروف سفالین این دوره افزون بر رنگ خاکستری، سادگی و بدون نقش بودن ویژگی دیگری نیز دارند و آن الهام گرفتن از طبیعت در ساخت خود ظرف و فرم آن است که از نگارهی منقار پرندگان به ویژه پرندگان دریایی مانند مرغ ماهیخوار و پلیکان استفاده شده است.
در هزارهی نخست پیش از میلاد و در دورهی هخامنشیان نیز ظروف کم و بیش به همان شکل پیشین کمنقش و بینقش ساخته شدهاند ولی رنگ سفال آن با دورهی پیش از خودشان بسیار متفاوت است .
یکی از مهمترین ظروفی که بسیار مورد استفاده بوده ظروفی است که به شکل حیوانات و سر حیواناتی چون شیر، گاو و بز کوهی طراحی و ساخته شده است و در آنها نمایش آیینهای مذهبی، آیینهای خاکسپاری و آیینهای تشریفاتی مورد استفاده بوده است. این ظروف در باستانشناسی «ریتون» خوانده میشود.
ظروف چینی در طرحها و رنگهای گوناگون، کاشیهای لعابدار زیبایی نیز در این موزه به چشم میخورد. کتابهای خطی و قلمدانها که از هنر کتابت سخن میگویند، اشیا و لوازم کارزار از جنس مفرغ از دیگر اشیا موجود در این گنجینه است که هر کدام گوشهای از دست ساختههای هنرمندان این دوران را به نمایش میگذارد .
از دیگر اشیا این گنجینه، سکههایی از دوران کهن است. جنس این سکهها از نقره و مس و یک نمونه هم از جنس طلا است.
یارینامه:
پورتال استان آذربایجان غربی
|
تاريخ : چهار شنبه 18 مرداد 1391برچسب:
بنای گنجینه,
میاندوآب,
ابسیدین,
تپهی جلبر,
جلبر,
تپهی گیان نهاوند,
گیان,
نهاوند,
گیان نهاوند,
,
بنام خدا
|
هخامنشيان پيشگامان صنعت بيمه |
|
|
|
خبرنگار امرداد- آفتاب يزداني : |
پژوهشهای باستانشناسان، گلنوشتهها و اسناد بهدستآمده، نشان میدهد که هخامنشیان نخستین کسانی بودهاند که از بیمه، سود جستهاند.
به گزارش بینا(شبکه اطلاعرسانی بانک و بیمه)، تختجمشید با همهی شگفتیهایش از یک جنبهی انسانی برخوردار بود و آن اینکه هرکس برای کاری که انجام میداد، مزد دریافت میکرد و اگر در زمان کار، بیمار میشد و یا درمیگذشت، خانوادهی او حقوق وی را دریافت میکردند.
بنابر همین گزارش، در علم اقتصاد، بیمه، به معنی پرداخت پول به بیمهگر است که حفاظت از دارایی بیمهگزار را در برابر رخدادهای پیشبینینشده، تعهد میکند.
اگر بنیانگذران بیمه را در رایانهی خانگیتان جستجو کنید، نتیجهی دریافتشده این است که اسپانیا و پرتغال در سدهی پانزدهم میلادی از بنیانگذاران انواع بیمهی عمر در کشورشان بودهاند. این درحالی است که برپایهی گلنوشتههای یافت شده در تختجمشید، این روزها میدانیم که ایرانیان بانیان بیمه بودهاند.
|
بنام خدا
نرمافزاهايی كه از تختجمشيد و شاهنامه می گويند |
|
|
|
خبرنگار امرداد- اسفنديار كيانی : |
نرمافزار چند رسانهای «تمدن ایران، تخت جمشید» و «دُرج شاهنامهی فردوسی»، برخوانی دکتر جلالالدین کزازی از شاهنامه، رهآورد پنجمین نمایشگاه بینالمللی رسانههای دیجیتالی بود. دربارهی ایندو نرم افزار با طراحانش به گفتوگو نشستیم.
شهرام حاجقربانی، مدیر مسوول موسسهی دادههای طلایی خلیجفارس، دربارهی نرمافزاری که موسسهی او عرضه کرده است، گفت: «برای نخستینبار است که محیط تختجمشید در یک نرمافزار بازسازی میشود و کاربر این امکان را مییابد تا درون بناهای تختجمشید برود و همهی گوشه کنارههای آن را ببیند و به کمک راهنماهای شنیداری و متنی، و در بخشی به نام "واقعیت مجازی"، از نزدیک بینندهی فضای پارسه باشد.»
به گفتهی حاجقربانی یکی از تازگیهای نرمافزار«تمدن ایران، تختجمشید» در امکان بهرهجویی از پویانماییها (:انیمیشن) است، بیآن که کاربر به کارت گرافیکی رایانهای نیاز داشته باشد. به کمک این پویانماییهاست که میتوان به درون کاخهای تختجمشید، راه یافت.
مدیر مسوول موسسهی دادههای طلایی خلیجفارس افزود: «بخش دیگری نیز به نام "گذری بر تاریخ" به نرمافزار افزودهایم. این بخش دربردارندهی چکیدهای از تاریخ هخامنشیان در صد رویه است. همچنین در بخش پویانمایی، برخی از رویدادها و جشنها را که در تختجمشید برپا میشد، بازسازی کردهایم، همانند جشن نوروز و مهرگان و آیین دربار شاهان. رویدادهایی چون گشودن بابل بهدست کوروش بزرگ یا آمدن اسکندر به ایران و رسیدن او به تختجمشید، در این بخش آمده است. افزون بر اینها، کاربر میتواند متن کامل استوانهی کوروش را با صدای استاد بهروز رضوی بشنود. این بخشها، از گیراییها و دیدنیهای نرم افزار است.»
حاجقربانی دربارهی شیوهی فراهم آمدن نرمافزار «تمدن ایران، تختجمشید» با اشاره به اینکه سه سال بر روی این پروژه کار شده و هشت ماه پژوهش آغازین آن زمان برده است، گفت: «از کارشناس باستانشناسی نیز سود جستهایم تا دادههای تاریخی و باستانشناسی، درست و درخور اعتماد باشد.»
به گفتهی وی این نرمافزار، برگزیدهی جشنوارهی ایرانشناسی، است و برای این که کاربران با کمترین هزینه آنرا تهیه کنند در دو نوع، طراحی شده است. یکی از آنها دو زبانه است که برای کاربران خارجی است و ٥٠دلار است؛ و دیگری نرمافزار تکزبانهی فارسی است به بهای ٢٠ هزار تومان.
«واقعیت مجازی»، «سفر به پارسه»، «انیمیشن» و «گذری بر تاریخ» بخشهای چهارگانهی نرمافزار «تمدن ایران، تختجمشید» است.
«درج شاهنامه» با صدای استاد کزازی
موسسهی فرهنگی «مهرارقام ایرانیان» نیز بازدیدکنندگان را به شنیدن برخوانی دکتر جلالالدین کزازی از شاهنامه، در نرمافزار «دُرج شاهنامه» فراخوانده است. با این نرمافزار، کاربر میتواند شیوهی درست و بیلغزش خواندن شاهنامه را بشنود و فرابگیرد. اگر هم به واژهی دشواری برخورد، به کمک بخشی که به نرمافزار افزوده شده، معنای آن را بیابد. این کار با تایپ نام واژه امکانپذیر است. حتا میتوان واژگان دلخواه، یا بیتها را به سادگی یافت.
حامد علینژاد، راهنمای بازدیدکنندگان موسسهی مهرارقام در نمایشگاه رسانههای دیجیتالی، گفت: «برخوانی کزازی ٩٣١١ دقیقه است و واژهنامهی آن نیز، که برگرفته از لغتنامههای دهخدا و معین است، دربردارندهی ٢٥٠ هزار واژه و بیش از ٤٠٠ هزار معنی است که برای کاربران به آسانی دستیافتنی است. متن شاهنامه نیز برگرفته از ویرایش و گزارش استاد کزازی در کتاب ٩ جلدی "نامهی باستان" است.»
به گفتهی علینژاد این موسسه پیش از این نرمافزارهایی به نام «درج یک» و «درج دو» عرضه کرده که درج یک، دربردارندهی ٢٣ کتاب از سخنوران و نویسندگان ایران است. پس از چهار سال، دیوان ٧٨ شاعر به نرمافزار پیشین افزوده شده و به نام «درج دو» در اختیار کاربران گذاشته شده است. «درج سه» نیز ١٧٨ کتاب را در زمینهی ادبیات ایران در اختیار کاربر میگذارد. افزونبر آن، بخشهای سرگرم کنندهای همانند فال حافظ و جدول کلمات دارد و آوازهای استادان موسیقی ایران، مانند استاد شجریان، شهرام ناظری و داریوش رفیعی نیز به آن افزوده شده است. در نرمافزار دیگری، دیوانهای شعری سخنورانی مانند رودکی، خیام، سعدی، نظامی و حافظ گنجانده شده است و کاربر میتواند همهی دیوان آنها را با صدای نرگس اصفهانی و امیر نوری بشنود. و البته تازهترین کار این موسسه نیز همان «درج شاهنامه» با صدای استاد کزازی است.
پنجمین نمایشگاه بینالمللی رسانههای دیجیتالی که کار خود را در مصلای تهران از ١٤ مهرماه آغاز کرده است، تا امروز ٢٣مهرماه برپا خواهد بود.
|
تاريخ : چهار شنبه 18 مرداد 1391برچسب:
نرم افزار,
,
بنام خدا
بنام خدا
|
برابر با يازدهم امردادماه |
|
● |
٣ اثر در يک روز به ثبت رسيد |
|
|
|
نگار پاكدل : |
«تيمچه»ی قم برگزيده شد
«تيمچه»ی بزرگ بازار قم كه در بخش شمالی راستهی «بازار نو»، جای گرفته است يكی ا ز سه تيمچهی شهر قم است. «تيمچه»ی بزرگ قم در ۱۱ امردادماه سال ۱۳۷۶ خورشيدی با شمارهی ۱۹۰۲ در سياههی آثار ملی ایران به ثبت رسید.
اين بنای باشكوه و ارزنده به كوشش هنرمند برجستهی دورهی ناصری، استاد «حسنقمی» مشهور به «معمارباشی» در سال 1301 مهی(:هجريقمری) طراحی و اجرا شد.
گستردگي، معماري و تزيينات اين بنا ويژه و چشمگير است. «تيمچه»ي بزرگ قم بنايي دواشكوبه با 12 غرفه است. اين بنا داراي اُرسيهاي زيبايي است كه بيشتر آنها ويران شده و از بين رفتهاند .
سقف تيمچه «سهچشمه» است كه بخش مياني آن با دهانه و بلنداي 15 متري داراي دو پوشش است. درازاي اين بخش 28 متر و بدون ستون است. چشمهي مياني با بلندا و دهانهي 15 متر داراي پوشش آجري ريز(:ظريف)، زيبا و آراسته با «مقرنسگچي» در زوايا است. گنبد به گونهي «عرقچيني» ساخته شده است. پوشش زير گنبد شمسهكاري با شيوهي «رسميبندي» و «يزديبندي» است. در اين پوششها همچنين روزنههايي براي فراهم آوردن روشنايي به درون بنا، كار گذاشته شده است. اين تيمچه با دو ورودي به راستهي «بازار نو» راه مييابد.
بد نيست بدانيد كه دو تيمچهي ديگر اين بازار سالها پيش هنگام ساختن خيابانهاي جديد شهر قم از ميان رفته است. اين دو تيمچه از تيمچهي اصلي كوچكتر بودهاند.
«گوردختر»، يادآور تمدنی كهن
«گوردختر» آرامگاهی شبيه به آرامگاه «كوروشبزرگ» است كه در بخش مركزی «دشتستان» استان «بوشهر» جای گرفته است. در خاور اين آرامگاه نیز برجای ماندههای «کوشک» اردشیر ساسانی دیده میشود. «گوردختر» از آثار تاریخی دورهی هخامنشی است كه در سال ۱۳۷۶ با شمارهی ۱۸۹۷ در سياههی آثار ملی ایران جاي گرفت.
گوردختر به چم(:معنی) دختر گبر یا زرتشتی است. اين آرامگاه در خاور جادهي برازجان به کازرون است که بنای آن دارای سقف و بدنهی سنگی آن شبیه آرامگاه «کورشبزرگ» است.
«گوردختر» را نخست «لویی واندنبرگ» باستانشناس بلژیکی در سال ۱۳۳۹ خورشیدی کشف کرد. وي خود بر اين باور بود كه «گوردختر» آرامگاه «چیش پیش» یا کوروش یکم (جد کوروش بزرگ) است. اما «شاپور شهبازی» باستانشناس بزرگ ايران بر اين باور بود كه این گور، آرامگاه «کوروشکوچک» است. برخی ديگر ميگويند اين بنا، آرامگاه«آتشسا» دختر «كوروشبزرگ» یا مادر وی يعنی «ماندانا» یا خواهر اين بزرگمرد تاريخ است.
معماری بنای «گوردختر» كاملا شبيه آرامگاه «کوروشبزرگ» در پاسارگاد است اما ساخته شده در اندازهاي كوچكتر است. اين بنا از ۲۴ تكه سنگ در اندازههاي گوناگون ساخته شده است و كه با بستهای «دمچلچلهای» به یکدیگر پيوند خورده و نگهداشته شدهاند. بلنداي حقيقي اين بنا چهارونیم متر است. بالای این آرامگاه فرورفتگی شبیه به یک قاب وجود دارد که گمان ميرود جای گذاردن كتيبه بوده است.
خانهی «پدر جراحی ايران» هم به تاريخ پيوست
«یحیاعدل»، معروف به «پدر جراحي ايران» در سال١٣٧٤ كه نزديك به ٩٠ سال داشت به «مصطفي ميرسليم» وزير فرهنگ و ارشاد آن زمان نامهاي نوشت. وي در اين نامه نوشت از آنجا كه توانايي لازم براي بازسازي اين بنای ارزشمند تاريخي را ندارم براي بازسازی آن خواستار فروش اين ملک به دولت هستم.
اين بنا در يازدهم امردادماه ١٣٧٧خورشيدي با شمارهي ٢٠٨١در سياههي آثار ملي به ثبت رسيد. اين خانه در سال ١٣١٠ خورشيدي به كوشش «ماركوف روسي» به شيوهي معماري روسي در خيابان وليعصر تهران ساخته شد.
خانهي دكتر «يحياعدل» پس از بازسازي در سال ١٣٧٧خورشيدي به عنوان دبيرخانهي شوراي تشخيص مصلحتنظام مورد استفاده قرار گرفت و در سال ١٣٧٨خورشيدي جايگاه فرهنگستان هنر شد.
يارينامهها:
ويكيپديا، روزنامهی تهرانامروز، بانک اطلاعات روندهای الكتريكی استان قم
|
تاريخ : دو شنبه 16 مرداد 1391برچسب:
تیمچه,
معمارباشی,
گوردختر,
دشتستان,
یحیا عدل,
یحیی عدل,
شاپور شهبازی,
شهبازی,
آتش سا,
آرامگاه آتش سا,
,
خوزستان جايی برای پيروان دينها و آيينهای گوناگون
ادامه مطلب...
تاريخ : شنبه 1 فروردين 0برچسب:
پل صيهه,
پل شادروان,
شادروان,
سالم چهیلی,
چهیلی,
تعمید,
اشکندا,
اندیکا,
گور دخمه,
گدار لندر,
آبشار عروس,
دوراب,
للر,
تنگ لیما,
مضیف,
سوده,
حاجی کرم,
شهداد,
شهداد حیدری,
,
تصاویری از تولید خشکبار در روستای پیر بالای مرند
ادامه مطلب...
خبرنگار امرداد - شهداد حیدری :
«دیر زمانی است که پیشینه، تاریخ شهرسازی و باستانشناسی تهران نادیده گرفته شده است. تا بدانجا که اکنون موزهای یا مرکزی به نام تهرانشناسی نداریم. کانون کوچکی هم در دههی گذشته برای تهرانشناسی شکل گرفته بود، از میان رفته است، بیآنکه نهاد پژوهشی و فرهنگی جای آن را گرفته باشد. در حالیکه تهران حق بزرگی برگردن مدیریت شهری و مردمی دارد که از گوشه و کنار آمدهاند و در اینجا زندگی میکنند. شهر تهران بهسادگی شکل نگرفته که ما اینگونه آن را رها کردهایم. این شهر تاریخ پر فراز و نشیب دارد و سختیها دیده است. بگذریم از اینکه پس از انقلاب، گستردگی بیرون از قوارهای پیدا کرده و پروژههای تجاری، تکتک آثاری که هویت تاریخی تهران را شکل میدادند، از میان برده است.»
ادامه مطلب...
بنام خدا
«زاغه» نيز به سياههی آثار ملی پيوست |
|
|
|
نگار پاكدل : |
تپهی «زاغه» یکی از تپههای باستانی ایران است که در بخش جنوبی دشت قزوین در منطقهی بویینزهرا جای گرفته است. این تپه به هزارهی ششم و هفتم پیش از میلاد باز میگردد. این تپه در ١٣٧٧ خورشیدی به شمارهی ٢٠٧٧ در سیاههی آثار ملی ایران جای گرفت.
نخستین بار دکتر«نگهبان» این تپه را حفاری و در مورد آن پژوهش کرد. در کل ۲۱ خانه از این تپه بیرون آمد. بیشتر بناهای «زاغه» از چینه و خشت بوده است و برای پوشش سقف آنها از تیرهای چوبی استفاده شده است. شغل مردمان ساکن این تپه کشاورزی و دامداری بوده است.
این تپه نزدیک به بیست هزار مترمربع گستردگی دارد. در نخستین پژوهشها نشانههایی از اجتماعات کشاورزی از آن بدست آمده است. این تپه جزو نخستین سکونتگاههای ایران میباشد. پس از هزارهی ششم میلادی این تپه کاملا خالی از سکنه شده است. گمان میرود که ساکنان آن به تپهی «قبرستان» کوچ کرده و در آنجا ماندهاند.
گمان آن میرود که تپهی «زاغه»، کهنترین برجای ماندههای باستانی را دارد. سفالهای تپهی «زاغه» به رنگ قرمز یا نخودی بوده است و با سطحی پردازش(:صیقل) یافته. این سفالها بیشتر به کوشش سفالگران محلی در بیرون روستا پخته میشده است.
برخی از سفالهای این تپهی هزاررنگ(:منقوش)، هندسی شکل است. دیگر اشیای به دست آمده از این تپه را میتوان؛ ریتونهای کرهای، مخروطی و استوانهای، مُهر، پیکرک (مجسمه کوچک) حیوان و انسان، تیغه و آثار سنگی و استخوانی دانست.
یارینامهها:
همشهری آنلاین - ویکیپدیا
|
بنام خدا
|
پاسارگاد، نخستین باغ ایرانی است
|
خبرنگار امرداد - آفتاب یزدانی :
سال گذشته ٩ باغ ایرانی به سیاههی(:فهرست) میراث جهانی یونسکو پیوست تا نام باغهای ایرانی را برای همیشه در حافظهی مردم جهان جاودانه كند.
باغهایی چون پاسارگاد و ارم در استان فارس، پهلوانپور و دولتآباد از استان یزد، فین و چهلستون از استان اصفهان، اكبریه از استان خراسان جنوبی، عباسآباد از استان مازندران و شاهزاده ماهان از استان كرمان كه برای بسیاری نامهایی آشنا هستند، به سیاههی جهانی راه یافتند.
به گزارش جامجم آنلاین و بنا به گفتهی رضا نوریشادمهانی، دكترای باستانشناسی كه پژوهشهایی در زمینهی باغهای ایرانی داشته است این رخداد، از آن روی ارزشمند است كه از ١٢ باغ ثبت شده در جهان ٩ باغ از آنِ ایران است.
١٢ باغ اكنون در سیاههی جهانی ثبت شدهاند. دوتا از آنها، تاج محل و آرامگاه همایون، پادشاه گوركانی در هند است و دیگری باغ شالیمار در پاكستان است. اما ٩تای دیگر به نام ایران است و نشان میدهد باغسازی ایرانیها برای كارشناسان یونسكو ارج و ارزش بسیار دارد.
رضا نوریشادمهانی در این گفتوگو در پاسخ به این پرسش كه دیرینگی باغسازی در ایران و جهان به چه زمانی برمیگردد؟، گفت:
بنابر یافتههای باستانشناسی، نخستین باغ، در عراق در جایی به نام «چوغا مامی» پیدا شده است. در این گستره زمینهای كشاورزی بهگونهی افشان آبیاری میشدهاند و باستانشناسان دیرینگی این گستره را به هزارهی ششم پیش از میلاد نسبت میدهند. در مصر نیز در هزارهی سوم پیش از میلاد، باغهای سلطنتی را داریم. در نوشتارهای استورهای و مذهبی به باغهای معابد سوم در میانرودان(بینالنهرین) اشاره شده، اما بیگمان این آشوریها بودهاند كه در هزارهی نخست پیش از میلاد پدیدهآورندهی باغهای یادمانی بوده كه شاید مهمترین این باغها، باغ معلق بابل بوده است.
پاسارگاد
این پژوهشگر باستانشناس، دربارهی پیشینهی باغسازی در ایران گفت:
پیشینهی باغ در ایران برپایهی یافتههای باستانشناسی به «پاسارگاد» برمیگردد، یعنی جایگاه شهریاری كورش هخامنشی. در كاوشهای باستانشناختی در این گستره یك سامانهی آبیاری كه دربردارندهی جویها و حوضچههایی است، پیدا شده است. این سامانه؛ كاخها را دربرداشته و چون دارای ٤ كرت هم بوده است بنابراین پاسارگاد را میتوانیم یك شهر برپایهی نقشهی چارباغ بدانیم. این فرض اگر درست باشد، پاسارگاد كهنترین باغ ایرانی به شمار میرود.
نمونهای از آبراه باغ شاهی پاسارگاد
در روزگار هخامنشی، ساسانی و بهویژه در دورهی اسلامی، باغهای ایرانی هم جایی برای گردش و شادی هستند و هم نمادی از بهشت به شمار میآیند.
به گفتهی رضا نوریشادمهانی؛ در آموزههای مزدایی، بودا و حتا اسلامی بهترین جای بهشت جایی است كه ٤ نهر از آن مشتق میشده است. در واقع یك نگرش فلسفی بوده كه خودش را در نقشهی باغ بهگونهی كاركردی نشان داده است.
او به باغهایی كه در روزگار اسلامی در ایران ساخته شده، اشاره كرد و گفت:
ما باغهای بسیاری داشتهایم كه شوربختانه اثری از آنها نمانده است. اگر در متون پیگیری كنید ملكشاه سلجوقی باغهای بسیاری را در اصفهان میسازد همچون باغ بكر یا احمد سیاه كه دارای حوضچهها و كوشكهای بزرگ بوده است. یا این را میدانیم كه كهنترین نقشهی باغ در روزگار ایلخانی به نام رشیدالدین فضلالله همدانی ثبت شده است كه دربارهی باغ اوجان تبریز است، اما این روزها این باغها را تنها در منابع مكتوب داریم.
درواقع از زمان صفویه به این سو باغسازی از نظر كمی گسترش پیدا میكند و ما در این هنگامه دوگونه باغ داریم. باغ محصور بزرگ یا همان چارباغ و باغهای كوچكتری كه درون كاخ هستند.
این باستانشناس و پژوهشگر دربارهی كاركرد باغها در ایران گفت:
باغها دو كاركرد داشتهاند؛ باغكاخ كه هستهی اصلی آن را كاخ یا كوشك تشكیل میدهد؛ كاركرد سلطنتی داشته است و كم و بیش در همهی سرزمینهای اسلامی رواج داشته است. گونهی دوم باغآرامگاه است كه آرامگاههایی برای بزرگان را در برمیگرفته و اشارهای بوده به بهشت. از همین روی است كه میبینیم یك باغ و فضای دلانگیز پیرامون آرامگاه ساخته میشود.
به گفتهی وی در این باغها، آرامگاهگنبدگونه، نماد آسمان و بهشت است. درخت سرو، نماد جاودانگی یا زندگی همیشگی و سازههای ٨ ضلعی اشاره به لذتهای ٨گانهای است كه یك نیككردار در بهشت از آن بهرهمند میشود. نكتهی درخور توجه این است كه باغ پاسارگاد نیز هم باغكاخ و هم باغآرامگاه به شمار میآید.
و اما رواج الگوی باغ ایرانی در جهان. رضا نوریشادمهانی در این باره گفت:
سه الگو در باغسازی داریم؛ الگوی چینی، الگوی شمال مدیترانه و الگوی ایرانی.
الگوی چینی در كشورهای خاور دور كاربری داشته و دارد و الگوی شمال مدیترانه، الگویی است كه كشورهای اروپایی از آن بهره میگیرند. الگوی ایرانی نیز الگویی است كه كشورهای اسلامی بیشتر از این الگو سود میجویند.
نوری شادمهانی با توجه به این كه نگرش مذهبی و خشك بودن اقلیم ایران،دو شوندی(دلیلی) بوده كه ایرانیها را به سمت و سوی باغسازی كشانده و الگویی به نام باغ ایرانی را پدید آورده، گفت:
ما یك الگوی متفاوت چندهزارساله در باغسازی به نام الگوی ایرانی داریم اما شوربختانه این روزها در بوستانهایی كه در ایران ساخته میشود، نقشه و بافت اروپایی دیده میشود تا ایرانی! شاید شوند(:دلیل) این علاقهمندی به الگوهای مدیترانهای نیز گرایش به فرهنگ باخترزمین است.
او در دنبالهی گفتارش به باغهای بیشمار ایرانی اشاره كرد كه داریم اما ثبت جهانی نشدهاند.
رضا نوریشادمهانی باغهای طبس، صفیآباد بهشهر، باغهای قزوین همچنین باغ هشت بهشت اصفهان، باغ عفیفآباد شیراز و بسیاری از باغهای دیگر را نام برد كه توانمندی جهانی شدن دارند.
رضا نوریشادمهانی در پاسخ به ارزشمندترین ویژگی باغهای ایرانی، گفت:
«غار دواشکفت» یکی از کهنترین زیستگاههای بشر در گسترهی کرمانشاه و در نزدیکی تاق بستان است. این مکان باستانی، دربردارندهی دو غار كوچك و بزرگ كنار هم است و در دامنهی جنوبی کوه میوله، در بلندی نزدیك به سیصد متری از دشت و مشرف بر پارک کوهستان قرار دارد.
این غار نخستین بار در سال ۱۹۹۹ میلادی از سوی باستانشناسان کرمانشاهی، فریدون بیگلری و سامان حیدری شناسایی و مطالعه شد. بر پایهی یافتههای باستانشناسی، این غار در دورهی پارینه سنگی میانی (۱۲۰ تا ۴۰ هزار سال پیش)، زیستگاه انسانهای شکارگر (احتمالاً نئاندرتال) بوده است.
در غار بزرگ ابزارهای سنگی پیدا شده كه مربوط به «فرهنگ موستری» زاگرس است. برای ساخت ابزارها از سنگهای پیرامون غار بهره برده شده است. افزون بر دو اشکفت، آثار زندگی انسانهای پارینه سنگی در چند غار و پناهگاه دیگر در شمال کرمانشاه نیز پیدا شده است. نزدیکترین آنها به دو اشکفت «پناهگاه ورواسی» است که از سوی باستانشناس آمریکایی «بروس هو» کاوش شده است.
وجود چشمهی آب همیشگی در کنار غار، چشمانداز مناسب دهانهی آن به دشت و دسترسی آسان به بلندیهای بالاتر از ویژگیهای مناسب این غار برای زندگی بوده است.
مطالعات انجام شده نشان میدهد که ساکنان این غارها بیشتر به شکار بز کوهی، میش وحشی، گورخر و اسب وحشی میپرداختند. البته حیوانات دیگر مثل مارال، گاو وحشی، آهو و گراز نیز شکار میشدند.
«غار دو اشكفت» در سال ١٣٨١ خورشیدی به شمارهی 5976 در سیاههی آثار ملی ایران به ثبت رسید.
بنام خدا
اين روزها هنگامهی مراسم «گاوجنگی» است |
|
|
|
صديقه نودهفراهانی : |
مراسم «گاو جنگی» یكی از سرگرمیهای سنتی در روستای شیرکلای شهرستان نور استان مازندران است كه به مدت ١٠ روز برگزار میشود. این مسابقه برای زورآزمایی و رقابت میان گاوهای بومی ترتیب داده میشود. شركتكنندگان در این آیین گاوهایشان را برای رقابت به جای مورد نظر میآورند و گاوها دو به دو به رقابت میپردازند.
هر سال و یک هفته پس از پایان گرفتن «کشتی لوچو» در روزهای آغازین امردادماه به وسیلهی نامه، تاریخ برگزاری مسابقه را به آگاهی اهالی روستاها و شهرها و حتی استانهای همجوار میرسانند. پیش از انجام مسابقه از اهالی محل مبلغی پول بابت هزینههای نگهداری میهمانان در روستا و كرایه زمین برای انجام مراسم و هزینههای جاری گردآوری میشود.
در زبان محلی به این سرگرمی «جونكا جنگی» یا «تشک جنگی» گفته میشود. این مسابقه در میان مردم بلوچ به «گاوبازی» نامور است.
|
تاريخ : شنبه 7 مرداد 1391برچسب:
گاو جنگی,
شیرکلا,
نور,
کشتی لوچو,
جونکا,
جونکا جنگی,
تشک جنگی,
تشک,
گاوبازی,
,
بنام خدا
استان گیلان، با قدمتی چند هزار ساله دارای آثار تاریخی و طبیعی بسیاری است که سالانه پذیرای هزاران گردشگری است که از اقصی نقاط کشور به این دیار سفر می کنند .
به گزارش
خبرنگار باشگاه خبرنگاران گیلان
؛ بقایای این شهر تاریخی دیواره های یک قلعه تاریخی، جاده های سنگ فرش، سه پل خشتی، حمام، تپه های باستانی، ظروف سفالی، سکه ، کارگاه های شیشه گری، آجرپزی و آهنگری، قبرستان ها و بازار قدیمی با قدمت 1200 ساله گویای تمدن مردم این دیار در دوره اسلامی است. این محوطه تاریخی که در 55 کیلومتری شهرستان رشت و 25 کیلومتری صومعه سرا در غرب استان گیلان واقع شده ، در سال 82 با شماره 9942 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
بنام خدا
نخستین پیست بین المللی و استاندارد اسکیت شمال کشور امسال در مازندران به بهره برداری می رسد .
رئیس هیئت اسکیت مازندران در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران مازندران گفت :
این پیست اسکیت در زمینی به مساحت 9 هزار متر مربع در سرخرود محمودآباد با 15 درصد پیشرفت و 200 میلیون تومان اعتبار در حال ساخت است که 100 میلیون تومان آن از اعتبارات استانی تامین شده است .
خیری نیا افزود : این پیست اسکیت دومین پیست اسکیت ساحلی کشور است که پس از پیست اسکیت ساحلی بندر عباس شمال کشور در مازندران ساخته می شود .
وی تصریح کرد مازندران 2 هزار ورزشکار ساماندهی شده در این رشته ورزشی دارد که 65 درصد آن بانوان هستند و 4 تیم در رشته هاکی و سرعت نونهالان و نوجوانان در لیگ دسته یک و 146 مربی و 76 داور فعال در کشور دارد .
رئیس هیئت اسکیت مازندران با اشاره به اینکه هیئت اسکیت استان پارسال جزء 3 هیئت برتر کشور شد گفت : هیئت اسکیت شهرستانهای قائمشهر / بابل و ساری از میان 18 هیئت استان هیئت های برتر به شمار می آیند .
بنام خدا
دخمه فرهاد، دو اتاق تو در تو است که در دل کوه و درون صخره ای بزرگ تراشیده شده است و با راه پله ای سنگی به کوه متصل می شود و به زبان محلی به آن خانه فرهاد (فرهاد دامو) می گویند.
به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران ارومیه در ورودی آن تقریبا یک و نیم متر در دو متر و اتاق ها یکی بزرگ (تقریبا 3*4) و دیگری کوچکتر (تقریبا2*2) است؛ که با دری 1*1.5متری به هم متصلند. بر روی دیواره ها طاقچه هایی تراشیده شده است و برای روشنایی گویا از مشعل استفاده می شده است.
اطلاعات زیادی از تاریخچه این اثر به دست نیامد؛ ولی مردم محلی آنرا به فرهاد اسطوره تاریخی دوره ساسانی نسبت می دهند که اثر معروف فرهاد تراش بیستون و بعضی آثار سنگ تراشیده در مناطق دیگر نیز به او منسوب است. در این زمینه گفته شد که فرهاد مدتی در منطقه ماکو و در این خانه! زندگی می کرده و سپس به منطقه بیستون کرمانشاه رفته است!
این دخمه در روستایی در غرب ماکو به نام سنگر واقع شده که تا شهر ماکو چند دقیقه ای بیشتر فاصله ندارد.
پیدا کردن این اثر منحصر به فرد، بدون راهنما بسیار مشکل است. متاسفانه هیچ تابلوی راهنمایی برای پیدا کردن آن وجود ندارد و با توجه به وجود علائم راهنمایی برای رفتن به باغچه جوق عدم توجه به این اثر کم نظیر تاریخی تعجب برانگیز به نظر می رسد.
در غرب و جنوب غربی روستا، کوه کم ارتفاعی وجود دارد که این دخمه در پایین ترین نقطه در جبهه شمالی کوه واقع شده است. در فصل تابستان اطراف دهانه دخمه فرهاد به وسیله درختان پر برگ مخفی شده است و در صورت نداشتن راهنما گردشگران را با مشکل روبرو می کند.
دیواره های سنگی دخمه فرهاد به نحو اعجاب انگیزی صاف و صیقلی است، به نحوی که تراشیدن چنین دیوارهای صافی در دل صخره های سخت کوه حتی در زمان حال هم مشکل به نظر می رسد. درون دخمه کاملا تاریک است و هیچ منبع نوری وجود ندارد و لازم است منبع نوری مناسبی برای دیدن داخل به همراه داشته باشید.
تاريخ : چهار شنبه 4 مرداد 1391برچسب:
دخمه,
دخمه فرهاد,
فرهاد,
ماکو,
فرهاد دامو,
دامو,
باغچه جوق,
باغچه,
جوق,
,
بنام خدا
بزرگترين گچبری ايران، چند گام مانده تا ويرانی |
|
|
|
سورنا لطفی نيا : |
گچبریهای ساسانی یافت شده در گسترهی باستانی «بندیان» درگز، به شوند(:دلیل) عدم نگهداری درست و کارشناسی، روبه نابودی هستند. این را «مهدیرهبر»، باستانشناس و سرپرست کاوشهای بندیان درگز میگوید. او بر اینباور است که؛ گچبریهای ارزشمند این گستره، بسیار آسیبپذیر بوده و باید نگهداری همیشگی از آنها انجام شود.
به گزارش پایگاه خبری ایران بزرگ، این اثر تاریخی از سازههای روزگار ساسانی بهشمار میرود که در ٢کیلومتری شمال باختری(:غرب) شهرستان درگز، در کنار رودخانهای به نام «درونگر» جای دارد.
این گسترهی باستانی در دل خود، بزرگترین گچبری یافت شده از روزگار ساسانی را دارد.
در نخستین فصل کاوش در بندیان درگز، تالاری به بزرگی ١٠ در ٨ متر، خاکبرداری شد. باستانشناسان بر این باورند که، این تالار در روزگار خود سقفی از چوب داشته، که روی ستونهایی برافراشته بوده است.
گچبریهای یافتشده، پیرامون این تالار و در زیر این سقف چوبی جای داشته و دورتا دور تالار را فرا میگرفته است. نقش و نگار گچبریشده روی آن، در بردارندهی موضوعات بسیاری مانند شکار، جنگ، صحنههای دینی و جابهجایی قدرت است.
اگر چه بزرگی گچبریهای بندیان درگز، نزدیک به ١٠٠ متر مربع است اما ارزش آنها، تنها به بزرگیشان، نیست بلکه ظرافت و زیباییهای این گچبریها و نیز بخشهایی از تاریخ بازگو شده در این نگارهها، ارج آنها را، صد چندان کردهاست.
به گفتهی مهدی رهبر؛ شوربختانه وضعیت کنونی گچبریهای بندیان درگز بسیار ناامید کننده و غمانگیز است. او گفت: «خواست بر آن بود در این گستره، سایتموزهای برای نگهداری از آثار برپا، شود اما مسوولان سازمان میراث فرهنگی کوشش لازم را انجام ندادهاند و از همین روی سازههایی را که ما با زحمت از زیر خاک بیرون کشیدهایم، رو به نابودی هستند.»
این باستانشناس میافزاید: «گچبریها و نقش و نگارهای یافتشده در بندیان درگز، بیمانند است، چرا که دادههایی که دربارهی روزگار تاریخی خود باز گو میکنند در هیچ اثر دیگری از روزگار ساسانی، دیده نشدهاست.»
گچبریهای درون تالار آتشکده، پادشاهی بهرام گور و پیروزی وی بر پادشاه هپتالیها، نژاد مهاجم شمال خراسان، را به تصویر کشیدهاست. گچبریهای بهجا مانده از روزگار ساسانی، بیشتر جنبه آذینی یا تکچهره دارند. در حالی که آثار نقششده بر دیوار بندیان، برگهایی از تاریخ این روزگار بهشمار میروند.»
مهدی رهبر بر این باور است که؛ امید چندانی به اینکه این گچبریها، تا چند سال دیگر برجای بمانند نیست.
|
بنام خدا
زير پای شاه ايلامی، علف سبز شد |
|
|
|
سورنا لطفی نيا : |
نم بسيار و رشد درختها و درختچهها نقشبرجستههای ایلامی «اشکف سلمان» شهر ایذه را تهدید میکند. برای نمونه، در دومین نقش برجسته، از چهارنقشبرجستهی بزرگ این گسترهی تاریخی، درست زیر پای «هانی» پادشاه بزرگ ایلامی، درختچهای سبز شده و رو به رشد است.
به گزارش ميراث خبر؛ اشکفت سلمان در جنوب ایذه، در استان خوزستان است و دربرگيرندهی ٤ نقشبرجسته از روزگار ایلامیان و برجای ماندههای یک ساختمان از اتابکان است. این گستره، پرستشگاه «تریشا» یکی از خدایان ایلامی بوده است. اشکفت سلمان، یا نیایشگاه تاریشا، بزرگترین خطنوشتهی میخی ایلام نو را در خود جا داده است.
درون اشکفت، چشمهی آب شیرینی روان است که در هنگام بارندگی، از بالای تاق آبشار خروشانی روان میشود. همین آب به بالا رفتن نم این گسترهی تاریخی انجاميده است. از اينرو در جایجای این نقشبرجستهها گیاهان و درختچههای گوناگوني روييده و دارند ريشه می دوانند و بزرگ می شوند.
هرچند این گیاهان بر روی نقشبرجسته نمو کردهاند اما تاکنون هیچ كاری برای پاکسازی این گیاهان از روی يادمانهاي تاریخی انجام نشده است. براي نمونه، بر روی دومین نقشبرجسته و درست در زیر پاهای هانی، پادشاه ایلامی، یک گیاه سبز شده كه هماکنون بلندای آن به نیم متر رسیده است.
بيگمان، رشد و ریشه دواندن این گیاهان بر روی آثار سنگی با این ارزش تاریخی، به شکاف خوردن و نابودي آنها در آينده خواهد انجاميد.
|
بنام خدا
آیا می دانید...؟
· بزرگترین باغ انار خاور میانه با 300 هکتار در مهریز قرار دارد.
· بلندترین برج بادگیر دنیا با ارتفاع 55/5 متر در مهریز قرار دارد.
· تنها کاروانسرای مدور ایران بنام « زین الدین» در مهریز قرار دارد.
· نخستین تولید کننده شیر و پسته استان یزد ، مهریز است.
· بزرگترین نخل در جهان اسلام در حسینیه کاج مهریز قرار دارد.
· خاستگاه اصلی آسیاب های آبی استان یزد ، مهریز است.
· دومین قله استان به بلندی 3075 متر قله « دام گاهان » در مهریز می باشد.
· تنها کوه سنگ نگاره های انسانهای اولیه در ایران در مهریز قرار دارد.
· نخستین مدال آوران طلای جهان و آسیا در ایران در رشته دوچرخه سواری ، جوانانی از روستای خورمیز مهریز هستند.
· قدیمی ترین قنات«دولت آباد» با 700 سال قدمت از مهریز سرچشمه می گیرد.
· بقعه فضل بن عباس یکی از سرداران رشید اسلام در مهریز قرار دارد.
· بزرگترین معدن سرب و روی خاور میانه در مهریز قرار دارد.
· قدیمی ترین درخت چنار در خاور میانه در مهریز قرار دارد.
· بزرگترین و قدیمی ترین سرو ایران پس از ابرکوه در مهریز قرار دارد.
· تنها تپه شنی استان « کوهریگ» در مهریز قرار دارد.
· بزرگترین تکیه استان پس از امیرچخماق در باغبهار مهریز است.
· تنها آب معدنی طبیعی استان بنام « چاه گله» در مهریز قرار دارد.
· شاخص ترین ایستگاه باران سنجی استان در منشاد مهریز است.
· تنها منطقه رویش گیاه ریواس در مهریز قرار دارد.
· فعال ترین جراح قلب کشور با بیش از 14000 عمل جراحی دکتر فروزان نیا از مهریز است.
· دومین تک برج استان در مهریز واقع است.
· نخستین تولید کننده بید مشک استان مهریز است.
· تنها شهید روحانی در حادثه خونین مکه مکرمه از استان یزد شهید حجت الاسلام والمسلمین برهان از مهریز است.
· تنها آثار ما قبل تاریخ استان در غربالبیز مهریز کشف شده است.
· دانش آموزان مهریزی در کنکور سراسری چندین سال پیاپی است جزو برترین های استان و ایران قرار می گیرند.
و .............
تاريخ : سه شنبه 27 تير 1391برچسب:
باغ انار,
بزرگترین باغ انار,
بزرگترین باغ انار کشور,
بزرگترین باغ انار ایران,
بزرگترین باغ انار خاورمیانه,
برج بادگیر,
کاروانسرای مدور,
کاروانسراد گرد,
شیر و پسته,
بزرگترین نخل,
حسینیه کاج,
حسینیه کاج مهریز,
خورمیز,
قنات دولت آباد,
فضل بن عباس,
کوهریگ,
ریواس,
گیاه ریواس,
فروزان نیا,
,
بنام خدا
گرمابه 800 ساله منشاد زباله دانی شد!
آخرین نیوز: گرمابه اسلامی منشاد که قدمتی 800 ساله دارد اکنون به زباله دانی و محل تجمع جانوران مختلف تبدیل شده است.
به گزارش خبرنگار مهر، این حمام کهنسال در مرکز منشاد و جاده اصلی منشاد به یزد واقع شده و با قدمتی 800 ساله در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
مردم منشاد سالیان سال از این حمام بزرگ و تاریخی استفاده می کردند اما این حمام اکنون به محل انباشت زباله تبدیل شده است.
به علت مهاجرت مردم به شهرها و بی توجهی مسئولان ذیربط، این گرمابه 25 سال است که به حال خود رها شده و مردم از اینکه گرمابه غیر قابل استفاده شده، اظهار ناراحتی می کنند زیرا گرمابه اسلامی منشاد، نخستین گرمابه ای بوده که در این منطقه احداث شده و یکی از جاذبه های تاریخی این منطقه به شمار می آید.
ساخت این بنای تاریخی از هنر معماری این مرز و بوم بوده و ظرافت و زیبایی بیرون و درون آن چشم هر بیننده ای را به خود جلب می کند.
اکنون به علت جمع شدن حجم زیاد زباله و نخاله های ساختمانی در مقابل درب ورودی گرمابه، امکان عکسبرداری و فیلمبرداری از درون گرمابه وجود ندارد.
مردم منشاد از مسئولان خواستار اقدام فوری برای مرمت گرمابه اسلامی منشاد هستند.
تاريخ : سه شنبه 27 تير 1391برچسب:
گرمابه,
گرمابه ایرانی,
حمام ایرانی,
گرمابه اسلامی,
منشاد,
منشادی,
منشاد یزد,
گرمابه اسلامی منشاد,
گرمابه منشاد,
,
بنام خدا
|
نگارهی كورش بزرگ زير باد و باران، رو به نابودی است |
|
|
|
|
خبرنگار امرداد - میترا دهموبد : |
سنگنگارهی «انسان بالدار» در پاسارگاد كه سالهاست آن را به نام كورش بزرگ، بزرگشاه هخامنشی، می شناسيم، اين روزها بايد آناندازه چشم تيز كرد تا شايد بالهايش را ديد، تا شايد تاج نهاده بر سرش را ديد، تا شايد دستهای افراشتهاش را ديد.
سنگنگارهی انسان بالدار در کاخ بارعام در پاسارگاد، هر روز رنگپریدهتر از دیروز، گردشگران را میزبان است. این سنگنگاره گویا میرود تا به نوشتهای بپیوندد که یکصد و اندی سال پیش بر بالایش و بود و اکنون نیست. به گفتهی سیاوش آریا از دوستداران میراث فرهنگی، اگر پاسداشت این سنگنگاره به شیوهی کنونی ادامه یابد، بودنش دیری نخواهد پایید.
سیاوش آریا پس از تازهترین دیدارش از پاسارگاد و سنگنگارهی انسانبالدار، با ابراز نگرانی از فزونی آسیبها و محوی بیش از پیش این سنگنگاره گفت: «دیگر حتا از نزدیک هم نمیشود بخشها و اجزای انسان بالدار را دید.»
سیاوش آریا با گلایه از بیتوجهیها گفت: «سرپناهی که بر این سنگنگارهی باستانی گماردهاند، او را از باد و باران و گزند بوران در امان نمیدارند، تنها شاید اندکی از تابش آفتاب، کورش بزرگ را، پناه باشند.»
آریا، با اشاره به اینکه نفوذ باران و یخزدگی آب درون درزها و ترکها و فشاری که از این یخزدگی پدید میآید به ویرانی سنگنگاره خواهد انجامید، گفت: «گواه این گفته، آسیبی است که به سنگنگاره رسیده است و کسانی که پیش از این انسانبالدار را دیده باشند، آن را به روشنی لمس میکنند. »
او با اشاره به این که پیش از این، گفته بودند که برای پیشگیری از آسیبها، «انسانبالدار» به موزهی ملی برده میشود، گفت: «سالها از آن وعده گذشته است و کورش بزرگ همچنان باید سرما و گرما، بوران و توفان را به جان بخرد.»
سنگنگارهی انسانبالدار از آن روی به نام کورش بزرگ مُهر خورده است که پیش از این بر بالایش، سنگنوشتهای به ٣ زبان با این درونمایه، حک شده بود: «من کوروش، شاه هخامنشی».
نخستینبار نوشتهی بالای سنگنگاره را جیمز موریه و سر ویلیام اوزلی در بازدیدشان از پاسارگاد به سال ١٨١١ میلادی، ثبت کردند. اما دیرگاهی است که از سنگنوشته خبری نیست. گویا واپسینباری که «من کورش، شاه هخامنشی»، دیده شده، سال ١٨٦١ میلادی بوده است.
مجموعهی پاسارگاد سالهاست که به سیاههی یادمانهای جهانی پیوسته است، بر همینپایه انتظار میرود که از یادمانهای درون این گستره، نگهداری بهتری شود مبادا روزی فرا رسد که نگارهی انسانبالدار به سنگنوشتهای بپوندد که روزی روزگاری بر بالای سرش بود و امروز نیست.
|
بنام خدا
بزرگترین تالاب لرستان نابود شد
|
سورنا لطفینیا :
به گزارش مهر؛ نابودی بزرگترین تالاب استان لرستان، با ساخت یک زهکشی و تبدیل آن به زمین کشاورزی، شاید بدترین رویدادی است که در زمینهی حیات تالابهای، بام طبیعت ایران، رخ داده است ولی به نظر می رسد هنگام آن رسیده که، برای تالابهای برجای مانده، چارهاندیشی اساسی انجام گیرد.
این روزها که تالابهای شهرستان«پلدختر» در استان لرستان، میزبان پرندگان مهاجر از گونههای مختلف هستند، بیش از هر زمان دیگری، تلاش برای احیا و ساماندهی این تالابها احساس می شود. تالابهایی که در صورت ساماندهی میتوانند جاذبهای بی مانند در استان لرستان شوند.
«رضا میرزایی» کارشناس ارشد آبهای زیرزمینی، در این باره گفت: «شوربختانه، سالها پیش، بزرگترین تالاب استان لرستان به آسانی دگرگون و تغییر کاربری داده شد. این تالاب كه «گری بلمک» نام دارد، بهدست مردم، زمین كشاورزی شده است. و با وضعیت کنونی احیای این تالاب شدنی نیست.»
دبیر کارگروه تخصصی سیل و طغیان رودخانه های استان لرستان، با پافشاری بر اینکه، برای احیای تالاب «گری بلمک» باید زهکشی ساخته شده در این تالاب بسته شود، گفت: «همچنین باید برای جابهجایی آب از رودخانه کشکان در فصلهای پرآبی رودخانه، به این تالاب برنامه ریزی انجام گیرد.»
میرزایی با بیان اینکه پیش از دگرگونی کاربری تالاب «گری بلمک» این تالاب بیش از 600 هکتار مساحت داشته است گفت:« امروزه کمتر از یک پنجم گسترهی این تالاب ویژگی احیا شدن دارد.»
تالابها، رگهای حیاتی زیست کره بهشمار رفته و به همین شوند(:دلیل) بخشی از پرتولیدترین محیطهای طبیعی همچون تولید محصولات شیلاتی، نگهداری سطح آب برای مناطق کشاورزی، تولید چوب، انباشت آب و کاهش بلایای طبیعی و به ویژه سیلاب هستند.
این اکوسیستمهای آبی، در راستای تثبیت خطوط ساحلی، از بین رفتن مواد زاید و تصفیه آب، برخورداری از چشماندازهای زیبای طبیعی و ساخت بستر مناسب، برای حیات بسیاری از گونههای جانوری و گیاهی از جایگاه ارزشمندی برخوردار هستند.
گستردگی این تالابها یا «گریها»، نزدیک به 45 هکتار است که« گری جمجمه» بزرگترین و «گری سیه» کوچکترین آنها است و همگی مگر «گرگر»، در همهی فصول سال، از شادابی ویژهای برخوردارند و هرگز خشک نمی شوند.
«گری پا به نار» و «گری تاف» کنار هم جای گرفته و«گری کبود» حالتی مانند جزیره به خود گرفته و «گری جمجمه» به معنای جنبان که حالت تحرک دارد.
ٍآب شیرین تالاب تنگ فنی و گیاهانی چون بلمک، نی، بلوط، پونه و بابونه در حاشیه همه تالاب های این منطقه چشماندازهای دلربا و زیبایی را به وجود آوردهاند.
تاريخ : دو شنبه 26 تير 1391برچسب:
زهکشی,
پلدختر,
گری بلمک,
تالاب گری بلمک,
رودخانه کشکان,
کشکان,
گریها,
گری جمجمه,
گری سیه,
گرگر,
گری پا به نار,
گری تاف,
تاف,
گری کبود,
تالاب تنگ فنی,
تنگ فنی,
بلمک,
نی,
بلوط,
پونه,
بابونه,
,
بنام خدا
چه کسی به داد پارک ملیمان باید برسد
|
●
|
پرندگان مهاجر «بوجاق»، با زبالهها همنشین شدهاند
|
خبرنگار امرداد- آفتاب یزدانی :
پرندگان مهاجری که بیگمان سدهها است که پارکملی بوجاق و تالاب بوجاق را بهعنوان مقصد کوچ خود برگزیدهاند، گویا باید این خانهی خداداده را به زبالههای شهری بندر کیاشهر بدهند.
پارک ملی بوجاق در بندر کیاشهر، گویا زبالهدانی این شهر است، پیرامون این پارک، پر شده از زبالههایی که نهتنها بوی گندش، فضای پارک را پر کرده بلکه، آفتی است به جان این پارک که روزی، زیباییاش، زبانزد بود.
اینگونه که پرندگان مهاجر در زبالهها میلولند، گردشگران و بازدیدکنندگان، از خود میپرسند مگر این پارک ملی نیست؟ مگر زیر نظر و تحت حمایت سازمان محیطزیست نیست؟ مگر میتوان با بودن چنین سازمانی، حریم این پارک با آلودهترین تولیدات بشری، آلوده شود. همان پرسشهایی که رامین محمدیان در دیدارش از این پارک ملی از خود پرسیده بود. عکسهای او گویای رخداد ناگواری است که برای این ثروث ملی، افتاده است.
زبالههای رها شده در حریم تالاب، از نقض حریم تالاب خبر میدهد، کاری که برپایهی قانون کشور، یک بیقانونی به شمار میآید.
تالاب بوجاق سالانه میزبان هزارن قو از جاهای سردسیر جهان بهویژه سیبری است، پرندگانی که بیگمان اکنون به آلودگیهای گوناگون، دستکم به آلودگیهای زبالههای بیمارستانی شهر کیاشهر، مبتلا شدهاند.
این گستره که عنوان نخستین «پارک خشکی – دریایی ایران» را به خود ویژه کردهاست، در بندر کیاشهر در 20 کیلومترى آستانهی اشرفیه در خاور(:شرق) استان گیلان است و سه هزار و 250 هکتار گستردگی دارد.
تاريخ : دو شنبه 26 تير 1391برچسب:
بوجاق,
پارک ملی,
کوچ,
کیاشهر,
بندر کیاشهر,
پارک ملی بوجاق,
زباله,
زباله دان,
زباله دانی,
تالاب بوجاق,
,
بنام خدا
سرونوش؛ تنها ذخیرهگاه جنگلی جهان در گلستان
|
سورنا لطفینیا :
سرونوش یک گونهی درختی كمیاب و آسیبپذیر است كه تنها زیستگاه آن در جهان، جنگلهای گلستان است.
به گزارش مهر؛ سرونوش، درختی بومی آسیا، همیشه سبز، دارای پوستی به رنگ قهوهای نزدیک به قرمز است که ذخیرهگاه جنگلی آن در گلستان است.
این گونه نادر و كمیاب از دید بخشبندی گیاهی جزو گونههای آسیب پذیر است که شوربختانه در ١٠ سال گذشته ٢٠ درصد کاهش جمعیت داشته است.
برابر ماده ٤٢ و ٤٨ قانون، بریدن این گونه ارزشمند جرم بوده و متخلفان تحت پیگرد قانونی قرار خواهند گرفت.
«حمید سلامتی»، مدیرکل منابع طبیعی گلستان گفت: «دستاندازیهای بیرویه مانند بریدن گستردهی درختان، چرای بیش از اندازهی دام، ذغالگیری و.. روند تندی به خودگرفته بود و امروزه با قرق منطقه و اعمال روشهای علمی و مدیریتی تحت محافظت اداره منابع طبیعی شهرستان علیآباد کتول این روند کاهش یافته است.
وی افزود: « ١٩٦ هکتار از ذخیرهگاه، زیر پوشش گونهی نگهداری شدهی سرونوش است و بلندمازو، داغداغان، لور، آزاد، کرکو، ممرز، پلت، انجیلی، اوری، خرمندی و انجیر نیز در این منطقه بهگونهی پراکنده یافت می شود.»
به گفته وی، سرونوش درختی بومی آسیا، همیشه سبز، پوست به رنگ قهوهای متمایل به قرمز، دارای برگهایی به درازای یك و نیم، تا دو میلیمتر، نورپسند، كم و بیش پایدار به سرما و خشکی با زادآوری بذری است و زیستگاه آن در جنوب شهر فاضل آباد است.
وی یادآورشد: «پیش بینی می شود با مدیریت درست در كار نگهداری از ذخیرهگاهها و برنامههای احیایی و انجام كارهای نگهداری مانند كارهای بیولوژیکی برای جلوگیری از نابودی این گونه ارزشمند، روند خوبی را در راه گسترش این گونه داشته باشیم.»
«علی ناصری» معاون فنی اداره کل منابع طبیعی استان گلستان با اشاره به دیرینه بودن ذخیرهگاه سرونوش گفت: «در سال ١٣٢٠ نزدیك به ٢٠ هکتار از این زمینها در آتشسوزی از میان رفت، اما پس از ٧٠ سال طبیعت بدون دخالت انسان خود را بازسازی کرده است.»
وی افزود: «در استان ٤ گونه سوزنی برگ وجود دارد که با توجه به شرایط اقلیمی از آنها در جنگلکاری استفاده می شود.»
ناصری گفت: «گسترهی ذخیرهاه سرونوش ١٩٥ هکتار است که با توجه به اهمیت موضوع مدیریت حفاظت،حصار کشی انجام شده است.»
تاريخ : دو شنبه 26 تير 1391برچسب:
سرونوش,
بلندمازو,
داغداغان,
لور,
آزاد,
کرکو,
ممرز,
پلت,
انجیلی,
اوری,
خرمندی,
انجیر,
,